Produkcja profesjonalnych wyrobów cukierniczych

Będąc ostatnio na pewnej wystawie cukiernicze doznałem pewnego rodzaju szoku. Dodam tylko, że nie jestem fachowcem w tym temacie i nie znam się zbytnio na cukiernictwie, a owa wizyta była dla mnie czystą ciekawostką. Otóż to co widziałem na wystawie tortów przechodziło moje najśmielsze oczekiwania. Myślałem szczerze, że znalazłem się na wystawie rzeźby współczesnej, a nie na pokazie tortów. To do jakiej perfekcji niektórzy doprowadzili sztukę wytwarzania tortów budzi wielki podziw.

Wykonanie dokładnych dekoracji cukierniczych na torcie to sztuka

Torty w kształcie chatek z piernika, rzeźby królowej śniegu, różnego rodzaju budynki, to tylko niektóre z tortów które widziałem. Tak mowa tutaj o tortach. Okazuje się, że wytrawni cukiernicy traktują wytwarzanie tortów jak sztukę rzeźbiarską. Mnogość detali jaka może być na torcie zaskakuje. Przykładowo wszelkiego rodzaju torty, które przedstawiają jakieś postacie wyglądają jak prawdziwe. Wszelkie dokładne dekoracje cukiernicze na tort obejmują każdy detal takiego wyrobu. Detale zaskakują i człowiek zaczyna się zastanawiać ile czasu potrzeba aby wykonać taką rzeźbę, a raczej tort w formie rzeźby. Rozmawiając z cukiernikami okazuje się że wiele zależy od stopnia skomplikowania zadania. Jako, że torty nie są wyrobem trwałym, logiczne jest, że nie może on powstawać wiele tygodni, jednak nad niektórymi tortami pracuje się parę dni, aby efekt był zadowalający. Jakie trzeba mieć zdolności aby taki tort wykonać? Oczywiście poza samym wyszukanym smakiem liczą się także zdolności plastyczne. Bez nich nie osiągnie się wyszukanego efektu. Oczywiście zdolności cukiernicze mają tutaj znaczenie, gdyż trzeba doskonale wiedzieć, jak wykonać takie detale z masy cukierniczej, czyli inaczej znać przepis i umieć go wdrożyć. Dopiero potem można zacząć się bawić w formowanie takiego tortu. Takie wystawy są doskonałym sposobem pokazania swoich umiejętności na szerszym forum.

Ciężko jest potem wbić nóż w taki tort i ukroić sobie kawałek, gdyż psuje się wtedy w pewnym sensie całą rzeźbę. Sztukmistrzowie cukierniczy jednak nie mają z tym problemu, gdyż wiedzą, że każdy tort jest najlepszy tylko wtedy gdy doskonale smakuje i skonsumowanie go jest raczej wyrazem aprobaty. Poza tym takie spotkania to także konkurs, gdzie oprócz wyglądu liczy się także smak i trzeba go jakoś ocenić.

Więcej informacji znajdziesz na stronie www.domowacukierenka.pl!