Piramida żywienia zakłada w swojej podstawie spożywanie warzyw i owoców, ponieważ są one najlepszym źródłem witamin i minerałów. Dopiero na kolejnych miejscach znajdują się produkty zbożowe, nabiał, ryby czy oleje. Dietetycy zalecają, aby każdego dnia spożywać pięć porcji tych produktów, ponieważ taka ilość zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na niezbędne składniki.
Z jakich owoców robi się soki?
Często zjedzenie aż pięciu całych produktów w postaci warzyw i owoców może być ciężkie do zrealizowania, dlatego wiele osób szuka lepszych sposobów na ich przyswojenie. Bywa też, że nasze dzieci nie lubią pewnych warzyw, przez co nie chcą ich spożywać w postaci ewidentnie wskazującej na dany produkt. W takiej sytuacji konieczne jest kamuflowanie zdrowych produktów, aby dzieci je spożywały wbrew swojej ochocie. Najlepsze są dobre soki owocowe domowe, które każdy z nas może przygotować. Do tego celu przyda się nam dobra sokowirówka, wyciskarka wolnoobrotowa lub zwykła wyciskarka do cytrusów, choć na niej jak sama nazwa wyciśniemy tylko sok z konkretnego gatunku owoców. Przyrządzanie soków jest bardzo proste, gdyż wystarczy je uprzednio umyć i obrać ze skórki lub też nie, a następnie wrzucić do urządzenia. Najprościej jest to zrobić w sokowirówce, ponieważ często można do niej wrzucać całe owoce, co znacznie skraca czas przygotowania napoju. Najpopularniejsze są soki jednoskładnikowe, czyli na przykład sok pomarańczowy uwielbiany przez Polaków, jabłkowy czy ananasowy. Jednak można dowolnie mieszać smaki, aby uzyskać bombę witaminową składająca się z wielu owoców. Bardzo dobrym pomysłem jest też robić soki owocowo – warzywne lub nawet warzywne, ponieważ mają one znacznie mniej naturalnie występującego cukru i są cennym źródłem wielu składników, których nie z najdziemy w owocach.
Świeżo wyciskane soki można traktować jako przekąskę w ciągu dnia, drugie śniadanie czy napój między posiłkami. W zależności od urządzenia, możemy zrobić sok klarowny, z cząstkami owoców lub jako smoothie. Każda forma będzie dobra, ponieważ dostarczamy sobie w taki sposób wielu niezbędnych witamin i minerałów oraz zapewniamy pięć porcji warzyw. Pijąc sok domowy z pewnością nie czujemy, że właśnie zjedliśmy pięć różnych owoców czy warzyw, a mają one tyle samo cennych składników co całe produkty.