Jogurty naturalne w naszym jadłospisie

Według dietetyków powinniśmy zjadać codziennie jeden jogurt naturalny, ponieważ wzmacnia on naszą odporność, chroni przed infekcjami i pomaga je wyleczyć. W takim razie jogurty naturalne są dla nas zdrowe. Do takiego jogurtu możemy dodać sobie jakieś owoce, aby wzbogacić jego smak, a przede wszystkim dodać więcej witamin. Istnieje dużo jogurtów naturalnych, które nie są wystarczająco dobre, a są po prostu ich podróbkami. Jogurt naturalny składa się z mleka i bakterii, bez dodatków smakowych.

Wybór odpowiedniego jogurtu naturalnego

jogurt naturalnyNa sklepowych pułkach spotykamy jogurty, na których jest napisane, że jest to jogurt naturalny, co oznacza, że jest wytwarzany w sposób naturalny, czyli nie zawiera ulepszaczy smaku oraz innych tego typu substancji. Prawdziwe jogurty naturalne, powstają w wyniku fermentacji mleka z odpowiednimi szczepami bakterii. Dietetycy uważają, że najlepsze jogurty naturalne to jogurty domowe, ale nie każdy ma czas i chęci, aby je zrobić. W takim razie kupując je w sklepie, powinniśmy wybierać ten, który ma jak najmniej składników. Im więcej składników, tym dalej danemu jogurtowi do jogurtu naturalnego. Jogurt powinien posiadać dwa rodzaje bakterii: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Jogurt probiotyczny może też zawierać szczepy kwasu mlekowego, który wzmacnia odporność i poprawia pracę jelit. Dobrze jest, gdy jogurty są odtłuszczone, ale nie „light” czy „0 procent tłuszczu”, ponieważ nie ma w nich rozpuszczalnych w tłuszczu witamin A, K czy D, oraz zawarty w nich wapń, jest gorzej wchłaniany. Najlepiej kupować jogurty naturalne, które mają od 1,5 do 2 procent tłuszczu. Prawdziwy jogurt nie zawiera substancji zagęszczających. Jogurty, które zawierają owe substancje, nie są aż tak dobre, ponieważ jogurt nie powstać taki gęsty w wyniku odparowania mleka tylko za ich pomocą.

Jogurty naturalne są dobre dla naszego organizmu, zdrowia i odporności. Zawsze przed ich kupnem, musimy przeczytać ich skład, aby na pewno wybrać najlepszy, bez żadnych dodatków smakowych, albo zagęszczaczy. Jeżeli sam jogurt naturalny nam nie smakuje, pamiętajmy, że możemy dodać do niego nasze ulubione owoce, które wzbogacą smak. Taki jogurt, możemy zabrać ze sobą do pracy, jako drugie śniadanie, a na pewno wzbogaci on nasz jadłospis w danych dniach.

Scroll to Top